Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Καταστροφή της Σμύρνης || 90 χρόνια μετά, τι απoμένει στη μνήμη;

http://www.neolaia.gr/2012/09/18/katastrofi-tis-smyrnis-apopseis/


Πρώτο βράδυ του φθινοπώρου χθες, πρώτη ευκαιρία για τη δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας από το σινεφίλ κοινό της πρωτεύουσας. Κόσμος πολύς, λοιπόν, χθες στην αίθουσα της «Έλλης» (Ακαδημίας 64) που θέλησε, μέσα στο μελαχγολικό κλίμα της πρώτης βροχής της Αθήνας, να ανακαλέσει μνήμες από την καταστροφή της Σμύρνης. Μνήμες προσωπικές, από οικογενειακές αφηγήσεις, μνήμες συλλογικές, από ιστορικές αναφορές, ζωντάνεψαν με καταλυτικό τρόπο στα μάτια μας μέσα από το «δυνατό» ντοκυμανταίρ της Μαρίας Ηλιού : «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922».


Μνήμες που σου αφήνουν πόνο, σαν τσίμπημα από σκληρό αγκάθι. Μνήμες που σε κρατούν σε αγρύπνια, σαν θόρυβος από ενοχλητική μύγα.
90 χρόνια πριν, η καταστροφή της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, ο διωγμός των περήφανων προσφύγων, η λεηλασία της πόλης της Ιωνίας. 90 χρόνια πριν, η αρχαία τραγωδία ζωντανά στην προκυμαία της Σμύρνης, το ανθρώπινο δράμα στις πραγματικές, φρικτές του διαστάσεις. 90 χρόνια πριν, η ανθρώπινη «ύβρις» χωρίς την «κάθαρσιν».
«Σήμερα, ντράπηκα που ανήκω στο ανθρώπινο γένος», ομολόγησε ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Σμύρνη, George Horton, την ημέρα που οι ξεριζωμένοι Έλληνες εκλιπαρούσαν τους ξένους για μια σανίδα -στην κυριολεξία- σωτηρίας στη θάλασσα, ανάμεσα στα πτώματα των συμπατριωτών τους.
90 χρόνια πριν, ο τουρκικός εθνικισμός χωρίς έλεος, τα δυτικά, μεγάλα συμφέροντα χωρίς ενδοιασμούς, η ελλαδική πολιτική χωρίς ευθύνη ή πρόνοια… Και μέσα σ’ αυτή τη δίνη, ο λαός της Σμύρνης, σύμβολο των θυμάτων της Ιστορίας…
Της Ιστορίας που δυστυχώς, 90 χρόνια μετά, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, επαναλαμβάνεται… Της Ιστορίας, που προχωράει με τις παντός είδους «γενοκτονίες των λαών», όσο η κοινωνία καλλιεργεί την παντός τρόπου «γενοκτονία της μνήμης»…

Read more: http://www.neolaia.gr/2012/09/18/katastrofi-tis-smyrnis-apopseis/#ixzz29XHy1IB8

Δεν υπάρχουν σχόλια: