Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Σκοπός της ζωής μας

Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια. Υπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ' αυτήν την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας. Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της καθεμιάς ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων. Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας.


Μια από εκείνες τις μέρες που ξεπρόβαλλε δειλά δειλά η άνοιξη από τα παράθυρα των σχολικών μας τάξεων, στο τμήμα του Γ1 του Πειραματικού Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, βαλθήκαμε να αναλύσουμε την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου. Υπερρεαλισμός, ψυχανάλυση, συνειρμοί, αυτόματη γραφή, όνειρο και παραμιλητό της συνείδησης... Έννοιες και όροι που κέντρισαν την φαντασία των μαθητών τόσο, ώστε, αφορμώμενοι από τα Τριαντάφυλλα στο παράθυρο του αγαπητού τους πλέον ποιητή, κατάφεραν να συνθέσουν τα παρακάτω αριστουργήματα. Εσείς, απλά θαυμάστε τα!



“Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η συνεχής παρατήρηση των στάσιμων μαυρισμένων νερών
ενός αποξηραμένου δάσους. Σκοπός της ζωή μας είναι το κυνήγι των κορακιών που πετούν
από δέντρο σε δέντρο, ξεζουμίζοντας τους καρπούς της χαράς. Σκοπός της ζωής μας είναι
η εξαφάνιση της σκιάς και η μάχη εναντίον των εβένινων φτερών που σκεπάζουν αποπνιχτικά
την αγάπη. Σκοπός της ζωής μας είναι η αποφυγή της αποσύνθεσης της γενικής μας εικόνας.
Σκοπός της ζωής μας είναι η μετατροπή του παγωμένου ρυακιού σε ζωντανό και γάργαρο, της άστερης νύχτας σε φεγγαρόλουστη και η αναγέννηση ενός σκόρου σε μια πανέμορφη πεταλούδα.”
Κατερίνα Βιτάλη

“Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η αλλοτρίωση. Δεν είναι η θολή αντανάκλαση ενός τρίτου
στο δικό μας ραγισμένο καθρέφτη, ούτε η σιωπηλή κήδευση των δικών μας αποχρώσεων
επειδή δεν ταίριαζαν στον πίνακα του άλλου. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγνή συμφιλίωση
με τη δική μας αντανάκλαση, μα συνάμα και με αυτή των γύρω μας, δίχως ντροπή ή μίσος.
Σκοπός της ζωής μας είναι μια πολύχρωμη σύνθεση, όπου κάθε δικό μας άτομο
είναι και μια μοναδική πινελιά.”
Ιώ Διάκου


“Σκοπός της ζωής μας είναι η αέναη ενδυνάμωση του πνεύματος. Σκοπός της ζωής μας δεν είναι να γίνουμε ένα με τη μάζα, αλλά να αντιταχθούμε στη στατικότητα και το κατεστημένο. Σκοπός της ζωής μας δεν είναι να καταλήξουμε έρμαια των παθών μας. Ο προορισμός μας είναι μια ζωή στιγματισμένη από δυνατές εμπειρίες πόνου και χαράς μαζί. Σκοπός της ζωής μας είναι να μην εγκαταλείπουμε τον αγώνα ύστερα από μια δυσκολία, αλλά να στεκόμαστε πιο γερά στα πόδια μας και μετά από αυτή.”
Λυκούργος Αναστασόπουλος

“Σκοπός της ζωής μας είναι να μένουμε στα αληθινά και να κρατάμε τα αληθινά, να μην παρασυρόμαστε από ψευδείς και ουτοποικές υποσχέσεις. Σκοπός της ζωής μας είναι η εμβάθυνση στα ουσιώδη, ζώντας στο παρόν και ακολουθώντας πάντα τα δικά μας “θέλω”.
Λέστερ Γκουτιέρες

“Σκοπός της ζωής μας είναι η ευτυχία. Ευτυχία είναι η δράση για τη ζωή. Είναι η αντίδραση για τη δυστυχία. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Αγάπη είναι η δύναμη, είναι η προσέγγιση των ανθρώπων. Σκοπός της ζωής μας είναι η ελευθερία. Ελευθερία για το πνεύμα, για το σεβασμό της ζωής και του ανθρώπινου γένους. Ελευθερία για να έχουμε όνειρα, όνειρα που να είναι αυτοσκοπός για το παρόν, για το μέλλον.”
Δημήτρης Αποστολόπουλος

“Σκοπός της ζωής μας είναι να αντιληφθούμε τα θαύματα γύρω μας. Να βλέπεις, ν' ακούς, να γεύεσαι, να ζεις, ν' αγαπάς. Σκοπός της ζωής μας δεν είναι να ποδοπατήσουμε τους ανθρώπους που θα βρεθούν απέναντι στο δρόμο για την επιτυχία μας, αλλά να τους πάρουμε μαζί μας στην κορυφή. Σκοπός της ζωής μας είναι να δούμε τη ζωή μας μέσα από τα μάτια των άλλων, γιατί το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν βρίσκεται στην αναζήτηση νέων παραστάσεων, αλλά στην απόκτηση νέων ματιών.”
Ολυμπία Ερμίδου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΜΑΡΙΤΑ !!

Ανώνυμος είπε...

Κυρία γειά σας, τί κάνετε ; Η Ολυμπία η Ερμίδου είμαι!!! χαχα Έπεσα πάνω στο blog σας τυχαία...σας ευχαριστώ πολύ που αναρτήσατε τα ποιηματάκια μας...Νά'στε πάντα καλά !!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κυρία!Έμαθα για το Blog σας απο την Ολυμπία την Ερμίδου(άφησε και εκείνη σχόλιο νομίζω)και ήθελα να σας πω πως ήταν πολύ γλυκό εκ μέρους σας να αναρτήσετε τα αδέξια τσαλαβουτήματά μας στην θάλασσα της ποίησης.
Μας λείπετε!
Σας ευχόμαστε όλοι ό,τι καλύτερο!

Διάκου Ιώ

Μαρίτα Λαμπίδη είπε...

Και εμένα μου έλειψαν πολύ φέτος τέτοια εξαιρετικά παιδιά όπως εσείς! Φιλιά πολλά σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας κυρία! Τι κάνετε; Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική χειρονομία σας να αναρτήσετε τα ποιήματα που γράψαμε και για την αξέχαστη χρονιά που περάσαμε μαζί στο Γ1!!! Μας λείπετε πολύ! Να είστε πάντα καλά και ευτυχισμένη!!!

Εύη Γλύπτη

Μαρίτα Λαμπίδη είπε...

Εύη μου πολύ χάρηκα που με βρήκες και εσύ εδώ. Είναι ένας όμορφος τρόπος να επικοινωνούμε έστω και από απόσταση πια. Σας αγαπώ πολύ και ελπίζω να σας πετύχω ξανά μέχρι την 3η λυκείου σε κάποια αίθουσα της Ιωνιδείου!